Începe aici

79% dintre femei cred că viața ar fi mai frumoasă dacă ar fi mai slabe

Citind cartea Mihaelei Bilic, Sănătatea are gust, am găsit această statistică: 79% dintre femei cred că viața ar fi mai frumoasă dacă ar fi mai slabe. Repet: 79%! Îngrijorător? Mai sunt și altele, printre care 83% dintre femei sunt deprimate după ce au probat un costum de baie.

E o statistică șocantă, ar spune mulți dintre voi, dar oamenii care au probleme cu greutatea, cu acceptarea de sine și cu oglinda în general, consideră asta.

Și eu credeam la fel, că un corp de vis îmi va rezolva multe probleme, mă va pune în altă lumină, îmi va da mai multă încredere în mine, mă va face mai fericită. Cu timpul, trecând de perioada adolescenței cam începi să vezi lucrurile și în altă lumină, dar tot rămâne acolo ideea că dacă ai fi mai slabă, atunci ai fi mai fericită, ai radia, ai râde mai mult, ai face unele lucruri altfel.

Și cu toate acestea, acele kilograme ne aduc beneficii, ne servesc la ceva și alegem să le mai ținem puțin. Sau poate nu suntem pregătiți să le dăm jos, poate că nu le-a venit vremea, poate ne e teamă că ne vom pierde chiar propria identitate împreună cu ele. Să rămâi supraponderală pentru că ai beneficii? Poate fi văzută ca o prostie această idee, dar ei bine, nu e. Orice situație pe care o menținem, fie ea și deloc plăcută ne aduce ceva în schimb. Știu, sună paradoxal, dar orice tip de atenție este mai bun decât lipsa lui totală. Să fii vizibil chiar și prin kilogramele pe care le ai este mult mai important decât să fii invizibil.

Așa am crezut și eu, dar viața nu e mai frumoasă pentru că am slăbit, ci mă simt eu mai fericită. Lucrurile din afara mea nu le pot controla prin numărul kilogramelor mele, ci doar pot lucra la modul în care eu mă simt în propria mea piele. Nu am putut schimba oameni sau contexte, dar am putut schimba felul în care eu mă raportez la ele și asta nu se dobândește prin slabit, ci prin a întoarce oglinda către tine.

Nu cred că ar trebui să avem un anumit număr de kilograme sau să arătăm într-un anume fel, cred doar în sentimentul de a te simți bine în propria ta piele.

Consider că problema apare când încercăm să copiem tipare din photoshop. Nu luptați cu un program de prelucrare a fotografiilor, ci încercați să vă simțiți mai bine în corpul vostru.

Nimeni nu vă poate garanta o viață mai bună și mai frumoasă dacă veți slăbi.

Ar fi ipocrit din partea mea să nu recunosc că a mă simți bine cu mine, a intra ușor în haine și a mă simți ușoară când merg, îmi dă o stare de bine. Ba da, cu siguranță. Și asta nu pentru că mă încadrez în vreun tipar despre cum ar trebui să arăt, ci pentru că mă simt eliberată. Însă asta nu schimbă prea multe în jurul meu în așa fel încât viața să fie mai frumoasă, ci schimbă ceva în interiorul meu, lentila prin care văd lucrurile este diferită. Și pe de altă parte mi-ar fi plăcut să conștientizez atunci că nu sunt o persoană mai puțin valoroasă pentru că am kilograme nedorite, ceea ce îți doresc ție să îți dai seama acum.

Un pont cât se poate de practic și de suprafață este să știi cum să te îmbraci în așa fel încât să te simți bine cu tine. Renunță la hainele 100% negre, la cele strâmte și la cele care nu te avantajează. Există ceva fain pe piață pentru toată lumea, chiar dacă pare greu să le găsești. Din experiența mea îți pot spune că eu și acum am dificultăți în a-mi găsi ceva pe plac. Deci s-ar putea să nu fie legat de kilograme, ci de gusturi.

Sună greu și e dificil de făcut, dar orice schimbare începe de la acceptarea de sine. Să te accepți pe tine așa cum ești, să te privești în oglindă, să ai o imagine realistă asupra persoanei pe care o vezi, să te gândești că acele kilograme te protejează de ceva sau servesc unui scop.

Imaginea fizică, cea de la suprafață ajută la felul în care te simți în propria piele și da, să te simți bine în propria piele înseamnă să fii bucuroasă, chiar fericită. Lucrul cu tine, cu ceea ce cari după tine, cu emoțiile tale, relația cu cei din jur și multe altele, câteva kilograme în minus nu le pot schimba.

Tentațiile alimentare și oscilațiile în greutate fac parte din viața persoanei cu predispoziție spre îngrășare, dar modul în care ne raportăm la ele și felul în care le înțelegem sunt cele care fac diferența, iar asta începe din interior.

Fiecare pas, oricât de mic, contează. Important este să începi, dar nu punând presiune pe tine și dorindu-ți rezultate imediate. Nu funcționează asta și cu siguranță ai mai încercat. Gândește-te la ce a mers pentru tine în trecut, vezi dacă ți se mai potrivește, ia în calcul să mergi la un nutriționist, să îți faci analizele și da, să faci consiliere terapeutică pentru a vedea ce e în spatele lor.

Știu, aștepți un semn, ceva major care să te mobilizeze să slăbești crezând că așa viața ta se va schimba radical, dar de fapt, acțiunea este cea importantă. Să începi să faci ceva. Așteptarea unei minuni ajută la amânare, dar cam atât.

Slăbitul ca și multe altele devine o normalitate atunci când ajungi unde ti-ai dorit. La început este ceva nou, admirabil, atât pentru tine, cât și pentru cei din jur, însă în câteva luni te vei obișnui cu noul tu, iar viața ta, chiar și dacă e cu mici schimbări fizice, va reveni la normal. Starea de fericire sau de nefericire depinde de noi și de alegerile pe care le facem.

Dacă acest articol ți-a fost util, te invit să îl distribui și nu uita să te înscrii la newsletter cu adresa de email.

Foto copertă articol: Unsplash, Drop the label movement

Foto: George Miheș

Cabinet Individual de Psihologie