Începe aici

Armonizarea interiorului cu exteriorul

Tot timpul trecem prin schimbări, fie că sunt unele voite sau nu, fie că sunt mai mici sau mai mari. Schimbările sperie prin natura lor, aceea de aducătoare de nou. Ne e teamă că poate nu vom mai fi la fel, că poate ne vom pierde o parte din identitate, iar aceste gânduri nu ne ocolesc, oricare ar fi profesia sau abordarea noastră. E acea străfulgerare care trece prin stomac, chiar dacă o schimbare ne entuziasmează și ne bucură. Oricum ar fi, ea vine cu ceva altfel la pachet, ceva ce nu am trăit până atunci.

Ideea de a-mi schimba stilul vestimentar era în mintea mea de mult timp, cam de când o cunosc pe Mari (Marilena Petrache), care pe lângă a fi un consultant de imagine pasionat, este și un om cu un suflet cald.

Nu am pus mare accent pe felul în care arătam. Hainele simple, de bază, clasice, de obicei negre sau închise la culoare mi-au fost prietene mulți ani. Am dat vina pe kilogramele în plus. Culorile închise mă avantajau, spuneam eu. Și nu e nimic rău cu ele dacă știm cum să le purtăm sau accesorizăm.

Am slăbit și apoi am plecat să călătorim vreme de aproape 1 an. Am dat tot ce aveam, erau largi și nu-mi mai doream să ajung să le mai port. Nu am încununat slăbitul cu o nouă garderobă. Am mers la Decathlon și mi-am cumpărat haine pentru călătorit. Simple, comode și ușor de împachetat.

A venit însă și momentul acestei schimbări de care mi-a fost teamă, recunosc. Mi-a fost teamă că o să mă schimbe prea mult, că nu o să mai fiu eu, că mă voi pierde în spatele unei măști de machiaj prea strident pentru gustul meu, că va trebui să petrec ore întregi pentru a mă aranja, că voi părea mai în vârstă decât sunt, că îmi voi umple dulapul cu haine prea multe, că o să devin superficială dacă mă focusez pe felul în care arăt etc.

Unde mi-e teamă merg. Simt că am ceva de învățat despre mine de acolo. Dincolo de asta, au fost și alte câteva aspecte pentru care am vrut să trec prin această schimbare:

 • timpul petrecut la cumpărături, cum ar fi 6 ore și cumpărat doar o bluză.
 • stângăcia pe care o aveam la cumpărături.
 • tendința spre minimalism. După ce am scăpat de hainele de după slăbit, adică după ce m-am șocat de cât de multe aveam, am reușit acum să mă descurc cu puține articole, foarte puține. Dacă aduceam ceva în rândul lor, atunci acel ceva trebuia să fie suficient de adaptabil la ce am deja și mai trebuia să îl port cu plăcere. Adică să știu că îl iau pentru că va rămâne și pentru asta e important să știu ce mi se potrivește.
 • o expresie pe care a folosit-o Mari: Stai liniștită, vom armoniza interiorul cu exteriorul, cine ești, ceea ce faci și felul în care te îmbraci. Vom evidenția sufletul prin vestimentație. Nimic mai mult, nu vom împovăra nimic, vom face să fie mai ușor. Sperând că am sufletul frumos, m-am liniștit. 🙂

Și așa a fost, dar nu doar atât.

Experiența a fost cu multe, dar deloc superficială. A fost o nouă oglindă pe care am întors-o spre mine, dintr-un alt unghi.

Ce am învățat:

 • că hainele spun foarte multe despre noi
 • că dacă o haină îmi e bună, asta nu înseamnă că îmi este și potrivită
 • că dacă știi ce cauți, este mult mai ușor să găsești
 • că e bine să mergi odihnit la cumpărături 🙂
 • corpul este o artă, care ne învață multe despre noi și despre punctul în care suntem într-un anumit moment al vieții noastre
 • să ai grijă de tine înseamnă să te respecți pe tine
 • ce haine mi se potrivesc, ce culori, cum să le combin, cum să mă aranjez în 10 minute.
 • elegant nu îl exclude pe comod
 • sunte multe produse pe piață și cu cât sunt mai multe, cu atât e mai important să știi ce ți se potrivește ție
 • am descoperit parcă pentru prima oară părți din corpul meu sau paote le-am văzut în altă lumină
 • o nouă formă simplitate, una elegantă și discretă. Nu ai nevoie de multe, ci de puține și bune, valoroase.

Am mai învățat că fiecare corp e frumos și are avantajele lui, propriile resurse care așteaptă să fie puse în evidență. Au fost multe lucruri pe care nu le știam despre corpul meu, multe faine.

Eu, de la o zi la alta sau "înainte și după Mari". 🙂

Marilena este consultant de imagine, iar experiența despre care vă povestesc este un program personalizat, de schimbare a garderobei, de creare a unui stil vestimentar, de îmbunătățire a celui care deja există.

Avem nevoie de specialiști, o spun tot timpul. Mă bucur tare mult că am trecut prin această experiență. Am avut nevoie de un ghidaj.

De mai bine de 1 an a apărut în discuțiile noastre ideea de a face ceva împreună, eu și cu Marilena, de a aduce un eveniment în Timișoara care să îmbine ce fac eu cu ce face ea. Am organizat împreună primul eveniment 17 noiembrie 2018, la Timișoara.

Cel de-al doilea eveniment organizat împreună va avea loc în data de 23 martie 2019, la București. 

Evenimentul este pentru tine, indiferent de forma de corp pe care o ai, de numărul kilogramelor, de profesie etc. Este un eveniment în care se pune mult suflet și de la care sperăm ca fiecare să plece cu ceva nou despre el.

Până la urmă, orice schimbare interioară se vede la exterior și orice schimbăre exterioară are un ecou în interior.

Dacă acest articol ți-a fost util, te invit să îl distribui și nu uita să te înscrii la newsletter cu adresa de email.

Foto copertă articol: Ella Jardim, Unsplash

Toate cele bune,

Ancuța

Cabinet Individual de Psihologie