Începe aici

Ce înseamnă mâncatul conștient

De foarte multe ori parcă mâncăm pe fugă, parcă nu conștientizăm cantitatea de mâncare pe care o consumăm, nu mâncăm conștient. 

Ați observat că la restaurantele mai scumpe, porțiile sunt mai mici și mai dichisite? Îți încântă privirea în primul rând. De fapt așa ar trebui să fie, să vedem mâncarea ca pe o artă, pentru că așa și este, o artă culinară. Să o gustăm și să o mâncăm conștient, să ne bucurăm de ea, să simțim atunci când o savurăm.

Să mâncam conștient înseamnă  să ne oprim din ceea ce facem, să lăsăm telefonul deoparte și să mâncăm. Atât. E complicat de simplu, dar nu presupune mai mult. Este acel aici și acum care e indicat să existe în orice.

Atunci când mănânci conștient, ești mult mai atent la ceea ce alegi, la calitatea mâncării. Alimentele nu există doar sub formă de combustibil, doar să ne propulseze înainte, să ne mai dea energie pentru o altă zi, ci și pentru a ne bucura de ele.

Îmi place să mănânc, îmi place mâncarea și îmi place să gătesc. Până acum ceva timp credeam că a admite că îți place să mănânci este egal cu a spune da unui corp în care te simți incomod. Asta era percepția mea despre mine, era modul în care percepeam lucrurile. Îmi era teamă să admit că îmi place mâncarea pentru că îmi era teamă că mă voi îngrășa din nou, că va avea loc un switch în mintea mea și creierul meu o va lua razna și mă va ghida doar spre mâncare.

Mâncatul conștient înseamnă:

  • Să te întrebi dacă chiar îți este foame sau sunt alte cauze pentru care mănânci.
  • Să te oprești din orice faci și să mănânci.
  • Să te întrebi dacă ceea ce mănânci este ceea ce ai nevoie în acel moment.
  • Să simți gustul mâncării, să te bucuri de el, să simți mirosul, să îi privești culorile. Se spune că prima oară mâncăm cu ochii.
  • Să fii prezent, să fii în acel moment.
  • Să stai la masă.
  • Să mănânci încet.
  • Să te bucuri cu adevărat de ceea ce ai pe masă.
  • Să te oprești înainte de a fi prea mult, adică să nu-ți îngreunezi stomacul.
  • După ce ai mâncat, înainte să începi orice altceva, oprește-te câteva momente.

Acum văd lucrurile diferit și recunosc faptul că îmi place mâncarea, pentru mâncarea nu e grăsime, nu e zahăr și nici produse procesate. Mâncarea nu e fast food și nu e o alintare la miezul nopții.

Mâncarea care mie îmi place este pregătită cu alimente care îmi hrănesc corpul, nu care îl obosesc sau îmbolnăvesc, e delicioasă și mă bucur să îmi iau timp și să o mănânc, să o savurez.

Deși poate suna că mănânc doar iarbă sau crudități, hrana pe care o consum este diversă, este și gătită, este și crudă, este și de origine animală, și de origine vegetală.

A alege ce să mânânci într-un mod conștient înseamnă a te respecta pe tine. Evident, există excepții, există zile agitate, există ședințe fix la ora prânzului, etc. Important este ca ele să rămână excepții, nu reguli.

Mâncăm ca să umplem goluri, mâncăm să nu mai simțim, mâncăm pentru că pur și simplu e ceva la îndemână care ne oferă o plăcere de moment. Însă imediat după ce mâncăm se instalează vina, care ne roade stomacul și mintea, care ne face să ne întrebăm de ce și până când o să mai continuăm așa. Mâncatul conștient este exact opusul, înseamnă a fi prezent în timp ce consumi acea mâncare, a ști de ce o mănânci și mai ales cât mănânci.

Nivelul de vină de după masă îți spune de fapt dacă ai mâncat sau nu în momentul prezent, dacă ai mâncat calitativ și nu cantitativ, dacă ai mâncat de foame sau doar ca să acoperi nevoi. Corpul tău este cel care îți cere să mănânci mâncare de calitate, sănătoasă, tot ce e nevoie să faci este să îl asculți, să creezi o relație cu el. Știu din propria experiență că acesta e unul din cele mai grele lucruri de făcut, deși e plin internetul de informații despre cum să te iubești și cum să te accepți.

Începe prin a te întreba de ce mănânci? De foame, de sete, de supărare, de stres, pentru a umple goluri, pentru fugi de ceva etc.

Orice început este un nou pas spre tine.

Pentru că un corp încordat nu va da kilograme jos, ci va avea tendința să le acumuleze, te invit să descarci gratuit meniul de relaxare care să te ajute în procesul tău. Îl găsești aici

Toate cele bune,

Psihoterapeut Ancuța Coman-Boldișteanu

Cabinet Individual de Psihologie