Începe aici

Cum am renunțat la zahărul din cafea

Pentru mine, primul pas spre a renunța la zahăr a fost să renunț la cel din cafea.

Acum doi ani eram în Miskolctapolca, în Ungaria. Era frig afară, ploua, am căutat o cafenea unde să ne petrecem câteva ore liniștite.

Am intrat într-un magazin specializat, unde era o singură masă, o atmosferă de laborator de cafea și unde puteai să îți alegi ce fel de aromă să aibă cafeaua ta, de care să fie, cum să fie pregătită etc. Băiatul de acolo nu știa engleză deloc, nu înțelegea nimic, așa că singura variantă de comunicare era Google Translate.

Am ales aroma de cafea, cum să fie preparată și când ne-a adus-o, ne-a scris pe Google Translate să încercăm fără zahăr, "Try no sugar". Și am încercat așa. Ne-am dat seama de aromă, de cât era de bună și am zis că trebuie să încercăm pe mai departe la fel, mai ales că puneam și lapte în cafea (care și el are zahăr).

Sursă foto: Unsplash

De fapt, întrebarea care a prins contur a fost: Ne place cafeaua pentru aroma ei sau de fapt ne place gustul zahărului cu aromă de cafea?

Mirosul acela de cafea de dimineață e pentru cafea sau pentru că îl asociem cu ce e pus în ea, adică cu o gură de zahăr?

Și așa am început experimentul, dintr-o curiozitate de a vedea ce îmi place de fapt și care e motivul pentru care îmi plăcea să beau atât de multă cafea.

De acolo lucrurile au mers firesc, chiar dacă nu a fost ușor la început, dar așa am renunțat la zahărul din cafea și implicit din ceai. Evident, nu a fost momentul în care nu am mai băut deloc cu zahăr, ci l-am redus și treptat am renunțat de tot la el. Dacă înainte numai gândul la o limonadă simplă, fără zahăr, îmi făcea gura pungă, acum mi se pare ceva energizant și absolut normal. Până la urmă, asta e limonada adevărată.

Dacă puneți un pliculeț întreg de zahăr în cafea, începeți prin a pune jumătate. Aceste schimbări se fac treptat dacă vrei să rămână în timp. Dacă le faci brusc, corpul tău îți va cere să le înlocuiești imediat cu altceva.
Principiul e simplu, descoperi un gol, iar corpul cere să îl înlocuiești, să îl acoperi cu altceva. De aceea, multe persoane care sunt fumătoare, atunci când se lasă de fumat, se îngrașă. Înlocuiesc țigara cu mâncarea.

Revenind la zahăr, dă-i voie corpului tău să se obișnuiască treptat cu schimbarea.

După ce am renunțat la zahărul din cafea, acum mi se pare grețoasă cu el. În Asia de SE sunt locuri unde primești zahăr în cafea fără să fii întrebat, mai ales la cea de la micul dejun. Eu nu mai pot să mă bucur de ea așa. Prefer să mănânc o prăjitură dacă simt nevoia de ceva dulce decât să beau o cafea cu zahăr.

După ce renunți la zahăr în majoritatea alimentelor, ajungi să simți dulcele natural și ți se pare suficient. Îți dai seama imediat dacă într-o băutură este zahăr sau nu.

Nu te minți cu zahărul brun, pentru că e același lucru, cel puțin cel pe care noi îl avem în comerț. Oricum ar fi diferențele dintre ele sunt foarte mici.

Zahărul se află ascuns în multe din alimentele pe care le consumăm, în majoritatea dintre ele. Poate îți sunt familiare experimentele unor oameni care au încercat să excludă zahărul din absolut orice și au rămas cu extrem de puține variante alimentare. Se pare că un român consumă 30 de kilograme de zahăr anual, în medie, față de media europeană de 19 kilograme. Lucrurile pot fi așa sau nu, personal nu am făcut un studiu în mare detaliu despre asta, dar cu siguranță consumăm foarte mult zahăr. Ca să îți dai seama începe cu un jurnal alimentar.

Sursă foto: Unsplash

În concluzie:

  • începe cu pași mici.
  • perseverează.
  • nu începe brusc.
  • simte aroma cafelei atunci când o consumi.
  • întreabă-te dacă îți place cafeaua sau zahărul cu gust de cafea.
  • nu înlocui zahărul alb cu cel brun, e același lucru.

Pentru mine, acesta a fost primul pas spre a-mi rafina gustul legat de zahăr și astfel mi-a fost suficient să consum cantități mici sau dulciuri raw vegane fără să simt nevoia de mai mult.

E vorba de obișnuință ca și în orice altceva. E un obicei mai mult decât sănătos și în timp, corpul tău îți va mulțumi pentru asta. Perseverează, mergi înainte și rezultatele nu vor întârzia să apară.

Dacă vrei să primești mai multe articole de acest gen, te invit să te înscrii la newsletter cu adresa de email.

Sursă foto copertă articol: Unsplash

Ancuța

Cabinet Individual de Psihologie