Începe aici

Curajul vine din frică

Curajul vine din frică și o să vă povestesc cum mi se aplică mie acest lucru.

Am fost mereu interesată de diete, de cure și tabere de detoxifiere, de cărți despre diete, de modalități eficiente și miraculoase de a slăbi, dacă s-ar putea peste noapte, fără efort și cu mâncare multă și nesănătoasă în farfurie, la orice oră din zi și din noapte.

Și la final, să mai fiu și tonifiată, toată numai fibră. Ei bine, asta da poveste de peștișor auriu.

Din păcate, până acum nu am găsit metoda miraculoasă. De o găseam, deja era mare tam-tam pe subiect și sigur mă și îmbogățeam în scurt timp.

Realitatea este că nu merge cu miracole, pur și simplu nu merge...și nici cu diete.

Am încercat de-a lungul timpului destule, multe, foarte multe.

Toate mi-au schimbat corpul, adică după ce le-am încheiat, am depus grăsimea diferit, dar ea s-a depus în continuare. O nouă dietă, o nouă dezamăgire. Cel mai mult m-a ținut cam 10 luni rezultatul uneia dintre ele și apoi am pus mai mult decât mi-aș fi putut imagina că pot pune pe mine.

Problema cu dietele este că au un termen de x zile, săptămâni, luni, timp în care ești cuminte, nu mănânci prostii, mergi la sală etc. Psihologic vorbind, ce se întâmplă de fapt este că abia așteptăm să terminăm acea perioadă de corvoadă zilnică și de închis ochii în fața prăjiturilor ca să...normal, să ne lansăm din nou în ele. Adică, nimic nu se schimbă, ci o luăm de la capăt.

Tot mai des sunt întrebată ce dietă țin sau dacă mai am de gând să țin mult dieta asta. Răspunsul este că nu mai țin o dietă, mi-am  schimbat stilul de viață, mi-am spălat creierul sau cum se mai numește și îmi doresc să rămân așa cât mai mult posibil.

Ideea de toată viața sperie. Și pe mine m-a speriat, până mi-am dat seama că tot ce trebuie să fac este să aleg ce mănânc la următoarea masă, nu ce mînânc toată viața, de acum încolo. Nu am absolut nicio problemă să renunț la o prăjitură cu frișcă pentru una raw vegană, dimpotrivă, chiar le prefer pe cele din urmă. Mănânc mult mai mult cantitativ decât mâncam înainte, am învățat să gătesc simplu și asta mi-a salvat mult timp, am învățat ce anume să gătesc și de când am început acest stil de viață, niciodată, dar niciodată, nu am măsurat caloriile sau cât îmi pun în farfurie.

Pentru mine asta e de fapt minunea, că nu trebuie să știu matematică pentru noua mea alimentație și că găsesc pe orice continent mâncarea de care am nevoie.

Dieta asta minune se numește alimentație în funcție de grupa de sânge. E veche de când lumea și principiul este unul simplu: suntem diferiți, deci avem nevoie de alimente diferite, ne consumăm diferit energia, etc. Dietele standard n-au funcționat pentru mine, nici sportul mult fără alimentație corectă, dar nici înfometatul. Acesta este echilibrul pe care l-am găsit, cel puțin până acum.

Pentru mine, faptul că mă apropii de minus 30 de kilograme înseamnă mai mult decât orice pizza, decât orice ciocolată sau alte mâncăruri considerate delicioase. Nu mi se mai par sănătoase, nu simt că mă hrănesc cu ele, din contră. Simt că mă îngreunează și pur și simplu nu mai am nevoie de ele. Și da, cumva mi se strânge stomacul când le văd, nu de poftă, ci de frică. Mi-e teamă de ele, pentru că știu cât efort mental și fizic am depus să scap de kilogramele pe care mi le-au adus. Cred că e printre puținele situații când mă bucur că îmi e frică.

Când am început drumul acesta mi-a trebuit curaj, nu ambiție, voință sau disciplină, ele au venit pe parcurs.

Mi-a trebuit curaj să încep, deși îmi era teamă că nu voi reuși, că poate o să mă îngraș mai mult, că poate nu voi mai fi eu, că poate voi deveni altcineva, cu alte valori, principii, stil vestimentar etc. Lista este mult mai lungă, dar cert este că primul pas a fost cel important: să încep.

Până la urmă, curajul izvorăște din frică.

Să îți fie cu folos!

Cu drag,

Ancuța, psihoterapeut și fondator al programului „Emoții și kilograme în plus”

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este SDF8673.jpg
Cabinet Individual de Psihologie