Începe aici

De ce mâncăm prea mult

Am găsit un articol, cu ale cărui idei rezonez și pe care le-am tot adus în discuție cu persoanele cu care lucrez pe emoții și kilograme în plus.

Articolul se numește Why we eat too much

Principala idee este că nevoia noastră nu este de a mânca mai mult, mâncarea este doar o manifestare a altor nevoi pe care le avem. A explodat industria nutriției sănătoase, supermarketurile ne oferă o gamă variată de alimente și cu toate acestea, noi alegem să mâncăm ca și când am fi proprii noștri dușmani. Consumăm produse necalitative, despre care știm că nu ne fac bine și le consumăm în cantități mari. Parcă cu cât avem mai multe opțiuni de a mânca sănătos sau de a avea grijă de noi, cu atât de ne înverșunăm să nu facem asta, să facem fix pe dos, ca și când ultima persoană pe care am respecta-o ar fi chiar a noastră.

O altă idee care mi-a plăcut este că de cele mai multe ori meniul pe care îl primim nu este cel de care avem nevoie. Cum ar fi facă din meniu am putea alege o discuție mai puțin stresantă cu familia sau cu colegii de la lucru, o îmbărțișare de la persoana iubită, o vorbă bună, conversații cu sens, o relație de prietenie autentică? Am mai avea nevoie atunci de un exces alimentar? Sau mai bine spus, de ce anume ne e foame cu adevărat?

Tratăm prea mult simptomul și prea puțin cauza și asta pentru că e mai ușor așa pentru toată lumea. Pentru cei care vând această idee, pentru industria mâncatului sănătos, dar și pentru cei care apelează la ea, pentru că pare o variantă ușoară, dar din păcate, una care nu funcționează pe termen lung.

Așa cum am spus-o de atâtea ori este important să ne dăm seama de ce simțim nevoia să mâncăm excesiv, ce ascund kilogramele noastre în plus și de ce ne protejează ele. Așa cum puteți vedea aici, uneori kilogramele în plus reprezintă o soluție, nu o problemă, chiar dacă una pe termen scurt și chiar dacă nu cea mai sănătoasă.

Revenind la subiectul de azi, de cele mai multe ori nu avem nevoie de o pungă de chipsuri, de o ciocolată sau de o pizza, ci de oameni care să ne fie alături, de o mai bună relație cu noi și cu cei din jurul nostru.

Dacă acest articol ți-a fost util, te invit să îl distribui și nu uita să te înscrii la newsletter cu adresa de email.

Foto copertă articol: Jose Soriano, Unsplash

Toate cele bune,

Psih. Ancuța Coman

Cabinet Individual de Psihologie