Începe aici

De ce să participi la un grup de susținere

Urmează un nou grup de susținere"Emoții și kilograme în plus". Cum primesc multe întrebări despre ce presupune acest grup, m-am gândit că cel mai simplu ar fi să scriu mai detaliat despre acest subiect. Pentru un grup de susținere se adună persoane care au interese comune. De obicei, cele mai întâlnite moduri de organizare sunt:

  • grupuri de susținere deschise, unde se pot alătura persoane noi pe durata acestuia
  • grupuri de susținere închise, unde formatul grupului este același până la final; de cele mai multe ori există număr prestabilit de întâlniri.

Membrii grupului pot fi de acord să primească persoane noi, mai ales după retragerea din grup a unui persoane. De cele mai multe ori, venirea unui nou participant este una benefică pentru grup, întrucât aduce o nouă viziune nouă și experiențe proprii. Grupurile de susținere se pot transforma în grupuri de terapie unde întâlnirile pot ajunge chiar și la câțiva ani.

Ce este important să știi despre un grup de susținere

  • este o experiență care aduce multă valoare celor care participă, prin faptul că persoanele împărtășesc aceleași interese și preocupări, au dificultăți similare, dar cu toate acestea pot să vadă resurse în celălalt și implicit, resurse în propria persoană.
  • mediul este unul securizant și totul se desfășoară sub umbrela confidențialității, inclusiv legat de participarea persoanelor la grup, nu doar legat de ceea ce se discută.
  • există o înclinație de creștere și autoîmplinire la toți membrii grupului, care se întâmplă prin suportul pe care îl simt și prin crearea lui a fi împreună.
  • modul în care se văd unii pe alții duce la o mai mare valorizare de sine. Una dintre cele mai frecvente conștientizări este ca o persoană să vadă că ceilalți o văd în termeni mult mai pozitivi decât ea se evaluează.
  • grupul reprezintă un catalizator de creștere pentru cei prezenți.
  • grupul oferă oportunitatea de a te cunoaște pe tine prin ochii celorlalți într-un mod sincer și autentic și mai ales, într-un mediu securizat și facilitat de un specialist.
  • grupul crește încrederea pe care o avem în ceilalți.
  • dezvăluirile unui membru al grupului aduce conștientizări și are un impact de autocunoaștere și creștere și în ceilalți participanți.

Aș putea continua lista de mai sus cu mult mai multe puncte și beneficii, însă mă opresc aici. De altfel, Irvin Yalom a scris un tratat despre terapia de grup, atât este de comple acest subiect. Gabor Maté spunea că pentru orice formă de comportament compulsiv, grupurile de susținere ar trebui să fie o parte importantă din vindecarea persoanei, un aspect pentru care are un mare vot din partea mea. Din experiența mea cu persoanele care luptă cu kilograme în plus, participarea la un grup de susținere face parte din combinația de succes pe termen lung. Expunerea într-un cadru securizant, în ritmul propriu poate fi de-a dreptul vindecătoare. Desigur, nu este ușor și știu asta. De fiecare dată când am stat pe scaunul participantului am avut emoții atunci când am luat cuvântul și e firesc, împărtășim ceva din noi, din cine suntem, din ceea ce facem, însă așa cum îmi place mie să spun, cele mai frumoase călătorii sunt împreună și tot împreună reușim să depășim obstacole care par de neizbândit. Mi-e dor să facilitez un grup de susținere și încerc de aproape un an să îi fac loc în agenda mea. Iată că în sfârșit am reușit și în 26 mai ne putem vedea într-un cadru securizant, pentru a explora componenta emoțională a kilogramelor în plus.

Pentru grupurile de susținere, facilitatorul are, de cele mai multe ori, o discuție inițială cu fiecare persoană înscrisă în care se discută despre așteptări, motivație și parte din regulile grupului, o practică pe care o am și eu. În ceea ce privește durata grupului de susținere, în funcție de nevoile membrilor, acestea se pot prelungi după cele 6 întâlniri stabilite inițial. Abia aștept să începem și să ne cunoaștem în această formulă.

Psihoterapeut Ancuța Coman

Tel.: 0733 022 962

Email: ancuta.f.coman@gmail.com

Dacă acest articol ți-a fost util, te invit să îl distribui și nu uita să te înscrii la newsletter cu adresa de email.

Mă poți urmări pe Facebook aici.

Cabinet Individual de Psihologie