Începe aici

Emoții și kilograme în plus

Tema emoțiilor se regăsește destul de mult în articolele mele și asta pentru că suntem ființe emoționale și cred că accesându-ne emoțiile ne este mult mai ușor să ne dăm seama ce se întâmplă cu noi și să creștem, să ne îndreptăm spre o versiune mai bună a noastră.

Emoțiile sunt cele care ne fac să ne entuziasmăm, să ne dezamăgim, să fim veseli sau să fim triști și lista poate continua.

S-au scris multe despre ele, există multe clasificări pe Internet, în cărți, în universități.

Dar ce sunt ele de fapt? Cum ne influențează și cum ne ghidează în viață?

Ele sunt trăirile noastre, influențate de stimulii din exterior și ne ghidează majoritatea deciziilor pe care le luăm în viață. Deciziile noastre sunt de fapt emoționale, în tot ce facem, lucru, acasă, în trafic, la școală, în cuplu etc.

Există patru tipuri de emoții de bază: tristețea, bucuria, teama și furia.

În ultima perioadă am tot auzit vorbindu-se despre emoții pozitive și emoții negative. Nu cred ca există așa ceva, cred ca există doar emoții plăcute si neplăcute. E o diferență care etimologic poate nu pare foarte mare, dar care face diferența în modul în care percepem un mesaj. Să îți fie teamă nu e plăcut, dar tot teama ne ajută să ne asigurăm când trecem strada, când folosim un cuțit sau un obiect care ne poate răni. 

Chiar dacă sunt doar patru tipuri de emoții (chiar și mai multe în unele clasificări) e destul de dificil să le identificăm, de cele mai multe ori. De ce? Pentru că avem mecanismele noastre de apărare, semnalele de alarmă care se activează atunci când creierul percepe o emoție neplăcută pentru corp. El încearcă să ne protejeze. La un moment dat neînfruntându-ne emoțiile, ele ne ajung din urmă mai puternice și mai greu de gestionat.

Bine, bine, dar ce treabă au ele cu kilogramele în plus? Au, și încă multă. În timp, emoțiile își fac loc pe chipul nostru, pe corpul nostru, în obiceiurile noastre, în sănătatea și în starea noastră de zi cu zi.

Emoțiile neidentificate, neconsumate rămân în noi sau pe noi într-o formă sau alta. Ajung de multe ori să se materializeze în kilograme în plus sau în minus, după caz. Sunt persoane care slăbesc atunci când sunt furioase și sunt persoane care se îngrașă în aceeași situație. Corpul nostru se apără cum poate, el încearcă să ne protejeze și atunci folosește diferite mecanisme de apărare. Fuga la frigider este unul dintre ele. Și bineînțeles că de aici pot apărea și alte diferite boli sau afecțiuni, emoții blocate care de fapt încearcă să vină la suprafață într-o formă sau alta.

Amânând să le identificăm, să lucrăm cu ele nu facem altceva decât să le mai ascundem o vreme sub preș. Ele rămân acolo, sunt acolo.

Știu cât este de dificil să te lupți cu kilogramele în plus, e un proces lung, foarte lung, cu extrem de multă voință și disciplină, dar decât să luăm o pastilă în fiecare zi pentru nu știu ce afecțiune din cauza lor, nu mai degrabă luăm o decizie legată de meniul nostru?

Emoțiile netrăite la timp nu vă fac mai puternici, ci vă creează noi mecanisme de apărare.

Dacă te afli într-un proces de schimbare a stilului tău alimentar sau vrei să începi unul, nu ezita să îmi scrii pe adresa de email ancuta.f.coman@gmail.com.

Dacă ți-a plăcut articolul, nu uita să te înscrii la newsletter cu adresa de email.

Psihoterapeut Ancuța Coman

Tel.: 0733 022 962

Email: ancuta.f.coman@gmail.com

Dacă acest articol ți-a fost util, te invit să îl distribui și nu uita să te înscrii la newsletter cu adresa de email.

Foto copertă articol: Unsplash

Cabinet Individual de Psihologie