A început noul an și cel mai probabil în gândul sau pe listele multor persoane se află ideea de a renunța la kilogramele în plus.
La prima vedere le considerăm ca fiind o problemă, ceva de care vrem să scăpăm. De altfel, nu a fost mereu prezentată ca fiind așa? Nu sunt site-urile încărcate cu reclame de diete, rețete, pastile și tot felul de idei despre cum să scăpăm de această povară din viața noastră?
La fiecare workshop despre Emoții și kilograme în plus am abordat ideea de beneficii. Care sunt beneficiile pe care le avem în urma păstrării acestor kilograme în viața noastră? De fiecare dată sunt persoane în sală care sunt surprinse de această idee. Cum am putea avea beneficii de pe urma unei probleme?
Se vorbește atât de mult despre diete și sport și mult prea puțin despre latura psihologică, emoțională a acestora. Primele două au un rol foarte important, dar nu ajută pe termen lung fără să aflăm mai multe despre ce ascund în spate aceste kilograme. Sau poate ajută și persoana rămâne slabă, dar de cele mai multe ori, ajunge să mute atenția de pe slăbit spre obsesia pentru mâncat sănătos și sport excesiv.
E greu să acceptăm că ceea ce păstrăm în viața noastră, fie că ne place, fie că nu, menținem pentru că ne aduce ceva.
De exemplu, o persoană supraponderală poate rămâne în acest stadiu pentru a ține la distanță persoanele de sex opus, pentru că deși afirmă că ar vrea o relație, se teme tare de ea. Poate în trecut a existat un abuz, poate pentru că a fost înșelată, rănită într-o relație anterioară, poate familia i-a transmis mesaje nu tocmai pozitive despre sexul opus și ideile pot continua. În acest caz, ca și în multe altele, kilogramele în plus vin la pachet cu beneficiul de a ține la distanță, de a proteja persoana.
Să luăm un alt exemplu, din sfera profesională. O persoană este avansată pe o poziție de conducere. Întâmpină dificultăți în a-și impune autoritatea față de cei care până ieri îi erau colegi, așa că în câteva luni se îngrașă considerabil. Pune asta pe baza stresului, dar la o privire mai atentă și la o discuție mai pe verticală, să îi spunem, sesisează că de fapt mărindu-și volumul a reușit să se impună mai ușor în fața colegilor. Fiind mai mare din punct de vedere fizic, i-a fost mai simplu să inspire acea autoritate. Adică ce nu a reușit prin atitudine, a reușit prin a-și mări dimensiunile.
Ceea ce vreau să spun nu este că aceste kilograme în plus sunt sănătoase și sunt ok, așa că să le păstrăm, ci că dacă nu aflăm la ce ne servesc, ele vor veni din nou și o vom lua de la capăt sau le vom înlocui cu alt simptom.
În cartea “The body keeps the score”, autorul povestește chiar pe acest subiect despre o tânără care se operează pentru a-și miscșora stomacul, reușește să slăbească, dar la scurt timp este cuprinsă de depresie și ajunge alcoolică. Ideea este că dezvoltă o tulburare, pentru că a lucrat doar la simptom, adică la kilograme, dar nu și la ce îi serveau ele. Nu a aflat de ce le ține pe ea, care sunt durerile pe care le cară acolo, care sunt beneficiile etc și de îndată ce a picat scutul care o și ținea ocupată și o distrăgea de le traumele ei, durerea a dat năvală.
De aceea, încurajez și mizez pe pașii mici, pe schimbări treptate care pot fi integrate. Știu că ne-am dori ca ceea ce s-a acumulat în ani de zile (poate chiar zeci) să putem rezolva într-o lună de dietă, însă lucrurile sunt mult mai complexe decât atât.
Sună paradoxal, dar de multe ori, greutatea fizică este o soluție, una nu neapărat sănătoasă, dar care cel puțin, în anumite perioade ale vieții noastre ajută la ceva și nu e întâmplătoare.
Înseamnă asta că toate persoanele care au câteva kilograme în plus au și probleme grave? Bineînțeles că nu, uneori problemele nu sunt atât de mari, cât sunt de vechi, adică e vorba de o cărare bătătorită pe care s-a tot mers și atunci soluția este descoperirea unor alternative.
Sunt femei care au dat naștere și au pus câteva kilograme, sunt situații când persoanele se pun pe ele pe ultimul loc și astfel își neglijează propriul corp, sunt perioade solicitante și haotice în care nu avem timp de noi și atunci e bine să se lucreze pe asta etc. Nici faptul că nu suntem pe primul sau printre primele locuri în viața noastră nu e întâmplător. Ideea este că situațiile pot varia de la caz la caz, însă ceea ce vreau să vă încurajez este să încercați să vedeți dincolo de ele, la voi, nu la alții. De multe ori, atunci când aflăm ceva, tindem să ne uităm la alții și să ne întrebăm ce e greșit cu ei. Vă propun să oferiți ajutor dacă/atunci când vi se cere, altfel mai bine să nu încurcăm. Perioada schimbării vine diferit și în momente diferite pentru fiecare. Forța creează rezistență, așa cum spuneam într-un articol anterior.
Vă doresc un drum frumos, liniștit, cu soluții sănătoase și cu un aer proaspăt.
Dacă acest articol ți-a fost util, te invit să îl distribui și nu uita să te înscrii la newsletter cu adresa de email.
Foto copertă articol: I Yunmai, Unsplash
Toate cele bune,
Psih. Ancuța Coman