Începe aici

Să îți faci acel abonament la sală?

E început de an și inevitabil te gândești că vrei să faci sport, fie ca să te simți mai bine, fie pentru că vrei să slăbești.

E ca o tradiție de început de an, dacă vrei să îi spunem așa.

Sălile de fitness au început deja cu ofertele, cu cât faci un abonament pe termen mai lung, cu atât sunt mai avantajoase din punct de vedere financiar. Din experiența altora și poate din experiența ta de până acum, te gândești că o să dai banii și nu o să mergi. Așa că te tot gândești și răzgândești. Până la urmă, poate ai decis că te placi pe tine așa cum ești și gata.

Sau dimpotrivă, ai hotărât că 2018 sună bine și pare că e anul tău pentru marea schimbare. Ți-ai astupat urechile la ce spun alții cum că nu o să te ții de treabă și deja ai luat acel abonament sau ești pe cale să o faci.

Eu nu am răspunsul pentru tine, pentru că nu există o rețetă pentru asta, dar ceea ce pot să fac este să îți spun care a fost procesul meu.

Eu m-am hotărât într-o zi că gata, s-a terminat cu kilogramele în plus. Până să ajung aici am trecut printr-un întreg proces despre care am mai povestit și despre care voi mai povesti, cel mai probabil.

Am decis să merg la sală, la o sală bine echipată și să îmi fac un abonament pe 3 luni. Nu era ianuarie, era iunie, am luat decizia în timp de mă recuperam după o gleznă luxată, încă mergând la fizioterapie și știind că o lună voi putea face doar cycling. După acea lună, ca să fiu sigură că mă voi ține de treabă am început să lucrez cu un antrenor personal la aceeași sală. După cele 3 luni, mi-am mai luat încă 3 și după ele mi-am făcut abonament de 1 an la aceeași sală.

Sursă foto: Unsplash

Acum să le luăm pe rând. Primul abonament mi l-am făcut pentru că m-a lovit conștientizarea din plin, nu pentru că era luni, nu pentru că era ianuarie etc. Al doilea abonament mi l-am făcut pentru că deja intrasem într-un ritm și am simțit că mă pot ține de el, iar abonamentul pe 1 an mi l-am făcut pentru că am început să văd rezultate. Știam că dacă mă voi opri, practic mă voi întoarce acolo unde fusesem cu 6 luni înainte, iar gândul acela mă înfiora mai tare decât ideea de a veni la sală de 2-3 ori pe săptămână prin ploaie, obosită de la birou, la 10 noaptea, duminica etc.

În timp, să vin la sală după lucru, să merg apoi la saună, să îmi fac un duș și să mă întorc acasă devenise un fel de spa pentru mine. La fel și mersul duminica la sală, când nu era atât de multă lume. Mă apucă dorul când scriu rândurile astea.

Acum 2-3 ani nu aș fi crezut sub nicio formă că eu o să ajung vreodată să iubesc sportul, să vreau să merg la sală, să îmi fie dor să merg la sală. Stiți ce îmi doream atunci? Să mă asigure cineva că după ce fac acele 2-3 luni de sport, voi slăbi, corpul meu va rămâne tonifiat, de preferat cu pătrățele și că nu voi mai fi nevoită să merg acolo. Asta îmi doream să aud.

Ce nu știam atunci este că sportul, dacă știi cum să îl practici, are beneficii nu doar legate de slăbit, ci și pentru starea de spirit, pentru felul în care mergi, pentru atitudinea pe care o ai, pentru felul cum ajungi să te simți dimineața etc.

Dar atenție! Dacă ai pe tine o greutate nu începe cu sărituri și dat peste cap la sală. Nu o să slăbești mai repede, o să îți distrugi încheieturile și spatele. Crede-mă, vorbesc pentru că am trecut prin asta și pentru unele prostii făcute la sală trebuie să am grijă la unele chestii toată viața mea. Nu te grăbi, nu te-ai îngrășat într-o lună și nu o să slăbești într-o lună. Aaa, încă ceva. Sportul nu slăbește, alimentația slăbește. Sportul vine și te tonifică, îți schimbă tonusul, te face mai încrezător/oare în tine etc. Orice antrenor care știe ce face îți va spune același lucru. Alimentați plus sport e combinația magică. Și nu uita să treci și pe la masaj o dată pe săptămână că sigur stai mult jos și chiar dacă nu, face minuni pentru pielea ta când dai jos kilograme. Dacă ești din Timișoara și nu știi unde să mergi, scrie-mi și îți dau eu o recomandare.

Sursă foto: Unsplash

Ca o concluzie te sfătuiesc să:

  • nu îți faci abonament pe 1 an dacă nu ai mai fost niciodată la sala respectivă. Poate nu îți place, poate nu rezonează cu tine, poate orele de la antrenamente nu se potrivesc cu programul tău etc.
  • mergi o lună, două, trei și vezi dacă îți place, dacă te poți ține de antrenamente.
  • mergi la un nutriționist.
  • mergi la masaj.
  • nu sări direct, la propriu. Ia-o încet. Eu nu recomand nici măcar alergatul dacă ai multe kilograme în plus.
  • încearcă o dată pe săptămână să faci sport cu un antrenor, măcar la început. O să înveți multe despre aparatele din sală, despre cum să faci seriile de exerciții, cum să îți lucrezi diferite grupe musculare etc.
  • dacă nu ai posibilități financiare pentru un antrenor personal, pe sală este tot timpul cineva. Cere să fii ajutat/ă și întreabă cum se fac unele exerciții dacă nu știi.
  • oferte la săli vor fi mai tot timpul.
  • nu te gândi că nu o să te ții sau că sportul e o chestiune provizorie. Mergi, încearcă și lasă-te dusă de val. S-ar putea să ajungă să facă parte din viața ta și ar fi bine să fie așa.
  • sportul singur nu face minuni. Adaugă schimbări la alimentație, la stilul tău de viață, la psihicul tău.

Dacă simți că schimbarea vine din tine și nu de la faptul că ești în luna ianuarie, atunci probabil a venit momentul să îți faci acel abonament.

Schimbarea se produce prima oară în mintea noastră și abia apoi în acțiunile pe care le facem. Dacă nu s-a produs nimic în modul în care abordezi lucrurile, e destul de dificil să te convingă cineva să perseverezi, chiar și dacă dai mii de euro pe un abonament. Vei găsi tu modalități să te sabotezi și să nu mergi.

Este obositor la început, e o cheltuială în plus de timp, bani și energie, dar care în cele din urmă poate fi una din cele mai bune alegeri pe care le poți face pentru tine.

Dar dacă simți că a venit momentul, atunci nimeni nu te poate opri.

Și chiar dacă ai decis că te accepți și îți place de tine așa cum ești, sportul face minuni pentru corpul și mintea ta. Încearcă-l cu minte deschisă, o să-ți placă.

Dacă ai nevoie de ajutor mă găsești aici: ancuta.f.coman@gmail.com

Dacă ți-a plăcut articolul, nu uita să te înscrii la newsletter cu adresa de email.

Sursă foto copertă articol: Unsplash

Ancuța

Cabinet Individual de Psihologie