Începe aici

Singura dietă care există

Singura dietă care există reprezintă și titlul unei cărți scrise de Sandra Ray, care se referă la partea de vindecare și de acceptare în procesul de a slăbi. Am citit-o acum câțiva ani, mi-a plăcut, dar am considerat-o parcă incompletă. Am avut senzația că ceva lipsea în toată acea lucrare. Am regăsit-o zilele trecute și mă gândesc să o recitesc din curiozitate pentru cum văd acum lucrurile.

Consider că doar a ști de unde vin unele lucruri este insuficient, iar la vindecare putem lucra câteva luni sau ani întregi. Am considerat atunci și cred cu tărie acum că e destul de greu să faci asta de unul singur, dacă nu chiar imposibil, dar cartea este un bun punct de plecare, întrucât inițial pornim pe drumul schimbării în urma unor conștientizări pe care le avem.

Zilele trecute am început serialul Cooked de pe Netflix, pe care vi-l recomand. Din aceeași gamă, vizionate recent sunt Fed Up, To the bone și Salt, fat, acid, heat: mastering the elements of good cooking. Am auzit din nou de acest concept: singura dietă care există, dar de data asta spus altfel, însă la fel de incomplet, din punctul meu de vedere.

Toate aceste filme aduc multe idei despre mâncare, despre obiceiurile noastre alimentare și despre psihologia din care stă în spatele mâncatului și a industriei alimentare, în general. Voi reda doar câteva dintre ele:

 • gătitul în familie s-a diminuat considerabil și continuă să scadă în casele noastre. Cu cât gătitul scade, cu atât crește rata obezității.
 • gătitul este despre familie și despre a fi împreună, despre a crea ceva împreună sau pentru cei dragi.
 • mâncarea ne aduce împreună, așa că sentimentul de a fi acolo cu cei dragi nu ține de ceea ce mâncăm, ci de faptul că suntem la aceeași masă.
 • a te îngriji legat de ceea ce mănânci înseamnă a te iubi pe tine și pe cei dragi
 • cu cât preocupare pentru gătit și mâncare de calitate trece pe un nivel mai jos pe lista priorităților noastre, cu atât suntem mai puțin conectați la noi, la ceilalți și cu atât avem mai multe kilograme în plus.
 • copiii învață din ceea ce experimentează, nu din ceea ce aud. În familiile în care mâncarea nu este tratată cu respect și în care nu este alocat timp pentru gătit, rata obezității la copii este una crescută.
 • o altă idee este că există o singură dietă care funcționează. Acesta este subiectul pe care aș vrea să îl dezvolt astăzi.

În unul dintre episoadele din Cooked, unul dintre cercetători spune că există o singură dietă care funcționează și că dacă o urmăm, vom slăbi și vom înceta să ne mai îngrășăm. Citez din memorie: Puteți mânca o plăcintă întreagă, asezonată cu înghețată și cu ce mai vreți voi pe lângă, în fiecare seară dacă asta vreți. Singura condiție este să le pregătiți voi pe toate de la zero, inclusiv înghețata. Ceea ce se va întâmpla este că nu vom avea timp și energie să facem asta zi de zi și treptat ne vom întoarce la obiceiul sănătos al bunicilor noștri, un dulce făcut simplu în casă, duminica sau de 2 ori pe săptămână. Așadar, ideea de bază este să ajungem să gătim din nou, adică să aducem sub acoperișul casei noastre ceea ce am externalizat în ultimii ani către corporațiile din industria alimentară.Rezonez foarte mult cu această idee, mai ales pentru că a fost una dintre pistele care m-a ajutat să reușesc. Să gătești tu, să simți alimentele, să îți iei timp pentru asta, îți oferă o altă viziune a tot ceea ce înseamnă mâncatul. Acest lucru nu înseamnă că nu ar trebui să ne bucurăm de facilitățile lumii moderne, din contră. Există atâtea electrocasnice și ustensile care ne pot ajuta să gătim. Nu trebuie să aprindem un foc, e suficient să pornim cuptorul. Orice lucru care pare greu la început, devine mai ușor în timp pentru că se transformă în rutină. Un alt aspect important este că tocmai din cauza lipsei de timp vom învăța să gătim simplu.

Sunt convinsă că sunt persoane care gătesc acasă, dar tot au probleme cu kilogramele, care merg la sală, dar tot întâmpină dificultăți în a mai slăbi, care merg la psiholog, dar nu schimbă cu nimic stilul de viață. Este necesar să fim activi în schimbare, doar bifând anumite lucruri din când în când cu greu vom ajunge acolo unde ne dorim, din orice punct de vedere, nu doar legat de pierderea kilogramelor în plus.

A slăbi nu este deloc simplu. Presupune efort susținut, perseverență, dorință de schimbare la care să lucrezi în mod activ, dar pentru a ajunge la toate acestea este important să înțelegi punctul în care ești, cum ai ajuns acolo și de ce nu mai este potrivit acum pentru tine.

Chiar dacă procesul este mai lung, este și cel care rezistă în timp și până la urmă, cele trei (sport, alimentație sănătoasă, explorarea cauzelor psihologice) au în comun grija și respectul față de propria persoană. Aceasta este în viziunea mea nu există o singură dietă, dar dacă ar fi să fie una în care cred cu adevărat, atunci ea întrunește cele trei puncte de mai sus, care desigur, sunt capitolele mari și la rândul lor trebuiesc luate pe rând și făcute cât mai conștient, potrivit și sănătos pentru fiecare.

Subiectul este amplu și cu cât intru mai mult în contact cu aceste idei, cu atât îmi dau seama cât este de complex și mă surprinde cât de superficial este abordată problema obezității. Important este că fiind atât de complex oferă și multe căi pe care putem merge, variante pe care să le alegem.

Vă aștept în data de 16 martie să povestim mai multe despre acest subiect în cadrul workshopului "Emoții și kilograme în plus".

O parte dintre subiectele pe care le voi aborda sună cam așa:

 • Care este legătura între emoții și kilograme în plus;
 • Ce este foamea afectivă;
 • Ce este mâncatul conștient și cum îl practicăm acasă;
 • Posibile cauze ale kilogramelor în plus;
 • De ce mâncăm prea mult;
 • Kilogramele în plus- o problemă sau o soluție?
 • Cum să ne împrietenim cu mâncarea într-un mod sănătos;
 • Cum și de unde să începem sau cum să continuăm în așa fel încât rezultatele să rămână pe termen lung;
 • Cum transformăm o dietă într-un stil de viață fără să ne frustrăm;
 • Care sunt cele trei ingrediente de care avem nevoie pentru a avea rezultate.

Foto copertă articol: Unsplash, Pablo Merchán Montes

Dacă acest articol ți-a fost util, te invit să îl distribui și nu uita să te înscrii la newsletter cu adresa de email.

Toate cele bune,

Psih. Ancuța Coman

Cabinet Individual de Psihologie