Începe aici

Acesta este anul în care voi slăbi!

Suntem deja în luna februarie și mă întreb dacă ți-ai propus ca acesta să fie anul în care ți-ai spus: Acesta este anul în care voi slăbi!.

Dacă e așa, poate simți deja o dezamăgire pentru că a trecut ianuarie și încă nu ai făcut ceea ce ți-ai propus legat de asta. Poate dimpotrivă, ai început cu avânt în ianuarie, iar acum simți cum motivația ta începe să plece. Sau poate ai început și simți că ești pe val, dar simți presiunea de a fi într-un target. Sau poate niciuna dintre aceste variante. Oricare ar fi cazul, sper să găsești informații valoroase în acest articol.

Dacă ne știm deja de ceva timp, probabil știi că nu încurajez schimbările heirupiste, oricare ar fi natura lor, asta pentru că nu doar eu am observat acest lucru, ci și studiile spun că nu sunt echipați să rezistăm în viteza a cincea prea mult timp, oricare ar fi fost elanul de început.

Așadar, am scris aici despre motivele pentru care să nu începi o dietă la început de an. Aș mai adăuga la această listă:

  • un potențial episod depresiv de început de an, despre care nu prea se vorbește, experimentat mai ales de cei care au pierdut ceva sau pe cineva în anul precedent, dar și pur și simplu pentru că a mai trecut un an, ceea ce din nou, poate fi resimțit ca fiind o pierdere.
  • anxietatea de început de an foarte des întâlnită, instalată din cauza presiunii pe care o avem la nivel de așteptări setate pentru anul în care tocmai am intrat. Despre cum o gestionăm, am trimis ieri un newsletter. Dacă nu ești abonat/ă la el, te poți înscrie aici.

Pentru luna ianuarie mi-am propus și v-am propus să începem anul încet, motiv pentru care timp de 30 de zile în comunitatea "Emoții și kilograme în plus" am început lin, prin programul "Pas cu Pas", prin care am lansat zi de zi teme, idei de reflectat sau pași concreți de făcut pentru a ne pregăti pentru noul an, pentru o stare de bine și de conectare cu propriul corp.

Revenind la ideea că acesta este anul în care ți-ai propus să slăbești, pentru a nu suferi o nouă dezamăgire și să începi și un 2023 cu aceeași promisiune, iată câteva idei realiste pe care le-am adunat din experiența personală și din lucrul cu persoanele care se confruntă cu această dificultate:

  • anul acesta nu va fi anul în care o să slăbești, pentru că slăbirea asta nu e doar pentru un an, ci este un proces continuu, deci dacă vei reuși să slăbești, m-aș bucura să vezi că acesta este anul în care ai reușit să îți schimbi stilul de viață, să îți dai voie să explorezi ce ți se potrivește, să îți prioritizezi sănătatea fizică și emoțională
  • anul acesta va veni cu noi provocări, la fel ca orice alt an și pentru a le putea face față fără să te refugiezi în mâncare, îți recomand să ai în focus conectarea cu propriul corp și cu nevoile lui.
  • anul acesta îți recomand să îți propui să înveți despre ce te face să te simți bine în corpul tău. Vor veni și rezultatele după ce ajungi să fii bine cu tine.
Cel mai important, propune-ți să îți faci un plan realist care să includă:
  • stilul tău de viață, adică modul în care se desfășoară viața ta în prezent, cu provocările aferente
  • dificultatea pe care o ai cu kilogramele în plus/mâncatul sub impuls
  • istoricul pe care îl ai cu această dificultate
  • deschidere pentru a explora ce ți se potrivește
  • punctul în care te afli legat de grija de sine și de resursele tale

Aici, vreau să îți povestesc despre cursul "Cum începem și ce înseamnă un stil de viață sănătos", pe care îl voi facilita în 19 februarie și care este despre asta va fi: despre cum facem schimbarea pas cu pas, realist, în funcție de punctul în care ne aflăm.

Acesta poate fi anul în care poți începe să lucrezi cu tine, asumat, realist și cu un plan care să ți se potrivească nu doar pentru un an.

Te aștept cu drag la eveniment și sper că ți-au fost de folos informațiile din acest articol.

Cu drag,

Ancuța, psihoterapeut și fondator al programului „Emoții și kilograme în plus

Cabinet Individual de Psihologie