Începe aici

Ce bine arăți! Ce mult ai slăbit!

Ce bine arăți! Ce mult ai slăbit!

Mă gândeam de multe ori că în perioada în care am slăbit, probabil că nu erau complimente mai frumoase pe care le-aș fi putut auzi.

Ne bucurăm atunci când suntem admirați, când ceilalți văd diferența, dar urâm privirile care ne înconjoară după ce știm că am mai pus câteva kilograme. Acesta este unul dintre dezavantaje. Ele vin la pachet. Cine te-a evaluat pentru reușită te va evalua și pentru eșec.

Fie că e vorba de o remarcă pozitivă sau de o privire iscoditoare, mesajul este același: suntem evaluați.

Suntem evaluați, iar în fața evaluării ne simțim expuși, iar atunci când suntem expuși ne simțim insecurizați, ajungem să devenim temători și împovărați de așteptările pe care ceilalți le proiectează asupra noastră.

De ce poate fi atât de nocivă această remarcă:

 • probabil cel mai mare semnal de alarmă este reprezentat de tulburările alimentare. În jurul nostru sunt mai multe persoane care suferă de tulburări alimentare decât am crede noi. De foarte multe ori, acest lucru nici nu se vede. A face o astfel de remarcă unei persoane care se înfometează este ca și cum i-am încuraja comportamentul, chiar dacă intențiile noastre sunt bune. Ceea ce aude ea este că înfometarea dă roade, deci este în regulă să continue.
 • îl reducem pe a arăta bine doar la numărul de kilograme.
 • dacă mai e și un copil prin preajmă, dăm mai departe povara imaginii corporale.
 • e ca și cum tot ceea ce contează legat de acea persoană este numărul ei de kilograme. Chiar dacă noi știm că nu e așa, e ceea ce transmitem.
 • corpul este o parte din noi cât se poate de personală, chiar intimă, nu e o haină pe care o putem evalua.
 • poate că persoana suferă de ceva boală sau a trecut printr-o perioadă dificilă și și-ar lua numărul de kilograme înapoi plus altele în loc să fi trecut sau să treacă prin ce trece.

Asta nu înseamnă să nu ne mai face complimente, mai ales atunci când vorbim de oameni dragi, însă este vorba de a nu lăsa impresia că mereu doar la asta ne uităm: dacă acea persoană a slăbit sau s-a îngrășat. Dacă remarca este făcută între prietene apropiate care se complimentează reciproc, atunci (poate) vorbim despre altceva, deși chiar și atunci e nevoie să fim atenți la ce urmează după ce bine arăți!

Ce putem spune în schimb (în funcție de cum se potrivește)

 • Parcă radiezi. Ceva e schimbat la tine. - astfel îi oferim persoanei ocazia să ne spună ea ce e schimbat.
 • Wow! Ești plină de culoare.  - a face referire la stilul vestimentar e total altceva decât a face referire direct la corp.
 • Ce bine îți vine noul stil vestimentar. - din nou, la fel ca mai sus. Complimentez alegerea vestimentară.
 • Ce energie frumoasă și calmă transmiți. - facem referire la interiorul persoanei, la ceva frumos ce vine de acolo.
 • De când nu ne-am mai văzut! Parcă am întinerit cu trecerea anilor. - noi am întinerit, e o constatare comună, nu o evaluare față de tine.
 • Pur și simplu, mă bucur să te revăd. - ce poate fi mai frumos decât asta spus din suflet, sincer și ochi în ochi?

Un model frumos de revedere și de admirare la nivel corporal pe care l-am văzut adesea a fost între două prietene care de fiecare dată când se vedeau se îmbrățișau strâns și apoi ținându-se de mâine se distanțau spunându-și: Ia să te văd cu totul că așa dor mi-a fost de tine! Apoi începeau să se complimenteze cu un entuziasm în voce specific unei revederi cu dor.

Cu siguranță tendința există să spunem asta, nu spun că eu nu am zis-o și că poate n-o să-mi mai scape, dar a fi atenți la acest aspect poate face o mare diferență.

Astăzi pot să vin în întâmpinarea voastră cu un instrument care să vă ajute să lucrați la voi și la propria sănătate emoțională și fizică: setul de cartonașe "Emoții în farfurie. De ce mănânci când mănânci?". Reprezintă încununarea muncii mele din ultimii 6 ani alături de clienți mei, dar și din procesul meu personal. Cred cu tărie că dacă le accepți ca tovarăși de drum, pot aduce schimbări reale și de lungă durată. Te invit să le descoperi:

Cu drag,

Psihoterapeut Ancuța Coman

Tel.: 0733 022 962

Email: ancuta.f.coman@gmail.com

Dacă acest articol ți-a fost util, te invit să îl distribui și nu uita să te înscrii la newsletter cu adresa de email.

Foto copertă articol: Unsplash

Mă poți urmări pe Facebook aici: https://www.facebook.com/emotiisikilogrameinplus

Cabinet Individual de Psihologie