Începe aici

Ce simți atunci când simți?

În continuare cea mai dificil de completat rubrică din jurnalul alimentar și emoțional este cea legată de modul în care m-am simțit atunci când am mâncat. Acesta este feedback-ul pe care îl primesc cel mai des de la voi, iar eu mă bucur tare mult pentru că acest jurnal a stârnit în interiorul vostru întrebări legate de felul în care vă simțiți.

Cum simt atunci când simt? Cum îmi dau seama ce simt? Câte tipuri de emoții avem? De unde știu cum se numește emoția din momentul acela?

Cam așa sună întrebările voastre, mai exact.

Ce este o emoție

Emoția este un răspuns al corpului nostru la un stimul. Am subliniat corpul, pentru că de aici e nevoie să plecăm în orice facem. Dacă nu suntem conectați cu el, atunci în mod cert nu putem spune cognitiv ce emoție avem. Emoția este decodificată de creier, dar senzația pe care ea ne-o dă se simte în corp.

Și sunt sigură că știți la ce mă refer: fluturi în stomac, gol în stomac, mâine transpirate, picioare tremurânde, obraji înroșiți etc.

Toate aceste senzații anunță o emoție, o emoție care stă cu noi în medie 90 de secunde. Restul este alimentat de alte amintiri legate de acea emoție sau de reacțiile pe care le-am avut în acele 90 de secunde. Noi simțim constant. În fiecare clipă suntem stimulați de mediul exterior sau de gândurile noastre. Emoțiile ne însoțesc mereu. Ele stau în spatele reacțiilor, comportamentelor, a ceea ce spunem, ce facem, ce alegem, ce mâncăm, de cine ne îndrăgostim etc.

Ele reprezintă un întreg și complex univers aflat în interiorul nostru. Așa că de aceea e greu pentru voi să le identificați și pentru mine să vă răspund într-un mod simplu la întrebările de mai sus. Ce vreau să spun este că e firesc să vi se pară complex. Este!

Dar să începem de undeva.

Așadar, cum îmi dau seama ce simt atunci când simt:

  • începe prin a pune momente de stop de-a lungul zilei tale. Adică oprește-te din când în când și întreabă-te: cum se simte corpul meu acum.
  • observă orice senzație, orice furnicătură.
  • atribuie-i calități : dacă ar avea o culoare, o formă, o mărime care ar fi aceea?
  • atribuie-i o reacție: ce îmi vine să fac atunci când mă simt așa?
  • ascultă senzația: dacă ar avea un mesaj, ce mi-ar spune ea acum?
  • dacă i-aș da un nume acestei emoții, ce nume i-aș da?

Exemple de emoții

O emoție poate fi: furie, teamă, tristețe, dezgust, bucurie, neliniște, agitație etc.

Există multe tipuri de emoții, psihologii le împart în primare și secundare, dar asta e mai puțin important pentru tine acum. Ceea ce e important este să începi de undeva, de la a te conecta cu propriul corp. Acolo sunt răspunsurile.

Ancuța, psihoterapeut și fondator al programului „Emoții în farfurie”

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este SDF8673.jpg
Cabinet Individual de Psihologie