Începe aici

Cum îmi dau seama care sunt emoțiile mele?

Iată una dintre cele mai frecvente întrebări pe care le-am auzit în toți anii mei de practică: Cum îmi dau seama de emoțiile mele?

Spusă și altfel, cum îmi dau seama ce simtnu-mi dau seama ce se întâmplă cu mine în ultima perioadăparcă plutesc și nu mă pot ancora etc, toate acestea duc spre același loc: pierderea conectării cu singurul nostru barometru emoțional.

 

Care să fie acela? Ei bine, tocmai corpul nostru.

Până la urmă, găsim explicați chiar în definiția emoției, care este un răspuns imediat al corpului la un stimul. Chiar înainte de a ne da seama conștient, de a realiza ce se întâmplă, corpul nostru reacționează.

Ca atunci când sunteți într-un loc și vi se strânge stomacul, pentru că simțiți că ceva nu e ok acolo, poate e o tensiune în aer. Simțiți asta în corp, de multe ori, înainte de a percepe exact ce se întâmplă acolo.

Un alt exemplu este reprezentat de atacurile de panică. Ele apar tocmai pentru că mult timp am reprimat sau nu am fost conștienți de ceea ce simțim. S-au adunat acolo emoțiile sau au devenit prea intense, iar într-un mod de a le descărca, atunci când e prea mult, corpul se manifestă în acel fel.

În corp se simt emoțiile și doar acolo. El ne spune despre ele, despre dureri, despre neliniști, despre bucurii, iar dacă pierdem legătura cu el, pierdem legătura cu esența noastră.

În timp, asta duce la reprimare emoțională care se poate transforma în:

  • răbufniri de furie
  • anxietate
  • depresie
  • insomnii
  • comportamente compulsive (precum mâncatul emoțional, consumul de alcool, de substanțe, etc)
  • boli manifestate fizic, etc.

Corpul nostru păstrează gravate emoții pe care le-am simțit încă din perioada intrauterină, încă din timpuri pe care nu ni le mai amintim conștient, dar corpul le știe. El a tresărit într-un anume fel în diferite momente, legătura dintre corp și creier este necontestabilă.

Studiile o confirmă. Dacă nu ne simțim conectați la corpul nostru, nu putem funcționa optim.

Am răspuns la această nevoie printr-un program împărțit pe două zile, "Acasă, în corpul meu". Am ales zilele de sâmbătă, pentru a avea răgaz pentru tine și în ziua de duminică. În fiecare dintre ele ne vom vedea câte 4 ore și probabil puțin peste. Mergem în ritmul corpului și nu grăbim nimic. Deci în total te invit la 8 ore de conectare cu tine. În urma participării vei primi înregistrarea evenimentului pentru ca oricând dorești să accesezi informațiile sau să reiei exercițiile, să poți face asta.

M-aș bucur să te am acolo, dar dacă nu poți ajunge în niciuna dintre zile sau dacă poți ajunge doar la una din cele două, nu e nicio problemă. Poți achiziționa înregistrarea.

Te invit să accesezi mai multe informații despre eveniment aici:


Detalii eveniment

 

Hai acasă, în corpul tău!

Cu drag,

Psihoterapeut Ancuța Coman

Tel.: 0733 022 962

Email: ancuta.f.coman@gmail.com

Dacă acest articol ți-a fost util, te invit să îl distribui și nu uita să te înscrii la newsletter cu adresa de email.

Foto copertă articol: Unsplash

Mă poți urmări pe Facebook aici: https://www.facebook.com/emotiisikilogrameinplus

Cabinet Individual de Psihologie