Începe aici

Cum să te împrietenești în mod sănătos cu mâncarea

Un subiect care creează reacții în cadrul workshopurilor pe care le facilitez, Emoții în farfurie, este legat de mâncarea ca prieten al nostru. Nu mă refer la acel prieten, adică înlocuitor pentru ceea ce nu avem lângă noi, ci mă refer la a despărți mâncarea de acea încărcătură negativă care de multe ori o face să arate ca un dușman al nostru, ca pe ceva ce încearcă să ne domine.

Ea nu e dușmanul nostru și nu e menită să ne îngrașe. Mâncarea e menită să ne hrănească, să ne țină în viață, să ne dea vitalitate. De-a lungul timpului am ajuns să îi acordăm un alt loc în viața noastră. Am personificat-o, am considerat-o ca fiind împotriva noastră. Când îi întreb pe participanți la începutul unui workshop despre așteptări, mulți dintre ei îmi spun că ar vrea să învețe să controleze mâncarea, pentru că simt că îi domină. Înțeleg foarte bine ce spun ei. Privită dintr-un anume unghi așa pare: mare, dominantă, poate chiar rea.

Astăzi vă împărtășesc câteva idei care sper să vă ajute să priviți mâncarea din altă perspectivă:

  • Să plecăm de la premisa că de la mâncare ne putem îngrășa, dar tot cu ajutorul ei putem și slăbi. Depinde foarte mult de alegerile alimentare pe care le facem.
  • Să alegem mâncare de calitate pe care urmează să o consumăm, înseamnă un act de respect și un pas important spre noi, spre sănătatea noastră. Nu e vorba doar de slăbit, ci de a te simți bine într-un corp sănătos și zvelt.
  •  Între alimente și produsele din supermarket există de multe ori diferențe notabile. A mânca simplu și conștient începe încă din momentul în care suntem la cumpărături, prin alegerile pe care le facem.
  • Am încurajat și continui să o spun: mâncatul conștient înseamnă sănătate, înainte de toate. Să îți iei un moment să te bucuri de mâncare și de timpul tău, de pauza de masă, are beneficii mari pe termen lung. Știu că e dificil și că nu e posibil de fiecare dată, dar de câteva ori pe săptămână înseamnă mai mult decât deloc.
  • Să slăbești prin înfometare și prin a refuza mâncarea, înseamnă să te supui unui chin inutil. Chin pentru că e greu și nenatural, inutil pentru că nu va fi ceva de durată. Orice dietă, mai ales una strictă are un sfârșit.
  • Să faci pace cu tine și cu mâncarea, să înveți să te bucuri de ea, să o consumi conștient duce în timp la eliminarea obiceiurilor nesănătoase. Este un proces, de lungă durată de cele mai multe ori, dar unul care merită și care poate face diferențe pe viață. Presupune focus, dedicare și concentrare, nu ia atât de mult timp, ci se întinde în timp. Multe persoane îmi spun că nu mai au când, eu vă spun că e vorba de a simplifica, nu de a aduce un nou stres în viața voastră.

O să spuneți că e mai complicat decât pare și așa e, dar ca orice schimbare începe cu primul pas.

Într-o lume în care totul este la un click distanță sau la o întindere de mână, e greu să mai distingem, să alegem între ce este benefic și ce nu, e dificil să mai privim cu recunoștință și bucurie ceea ce mâncăm.  Fiecare alegere presupune o decizie, iar deciziile pot fi obositoare și consumatoare de energie. Asta până când ajung să facă parte din rutina noastră.

Mâncatul este încărcat emoțional, fie cu o emoție care ne face bine, fie cu una care ne dăunează. Să ne bucurăm de mâncare este sănătos, frumos și normal. Să mâncâm pentru a acoperi goluri sau pentru a ne alina în momentele de furie și de tristețe este ceea ce ne dăunează și ne îngreunează.

Să privești relația ta cu mâncarea dintr-un alt unghi poate fi un proces greoi, dar până la urmă, schimbările durabile sunt cele care încep cu pași mici și se întind pe o perioadă de timp până ce devin obiceiuri, adică părți din cine ajungem să fim.

Astăzi pot să vin cu o propunere concretă pentru tine, cu un cadru de explorare și de lucru la sine. Te invit să descoperi instrumentul terapeutic și de auto-cunoaștere "Emoții în farfurie. De ce mănânci când mănânci?". Schimbările încep atunci când le putem oferi spațiu în viața noastră, claritate emoțională și lucru acționabil cu noi, desigur. Le găsești aici:

Cu drag,

Ancuța, psihoterapeut și fondator al programului „Emoții în farfurie”.

Dacă vrei să primești săptămânal un email de la mine care să te ajute în procesul tău, te invit să te înscrie-te aici la newsletter.

Foto: George Miheș
Cabinet Individual de Psihologie