Începe aici

Diferența dintre "a ști" și "a conștientiza"

Vreau să vă povestesc astăzi despre diferența dintre "a ști" și "a conștientiza".

Să începem cu "a ști".

Noi toți știm, măcar în mare, ce ar fi bine pentru noi, ce ar fi bine să facem. Știm că e bine să facem exerciții, să mâncăm sănătos, să ne lăsăm de fumat, să dormim minimum 8 ore pe noapte, să ne facem anual analizele, etc. Mă îndoiesc că e ceva din cele scris până aici care să reprezinte o necunoscută pentru voi.

Informația de mai sus are sens, are logică, ajunge la noi, o auzim și o înțelegem. Este scrisă în limba română, limba noastră nativă, ceea ce înseamnă că al nostru creier poate să decodeze mesajul.

Acum să trecem la "a conștientiza".

Foarte pe scurt, a conștientiza înseamnă că din toate cele scrise mai sus, ceva face click cu mine. Poate că am auzit de mii de ori acea informație, dar acum, în momentul acesta capătă un alt sens, rezonează, parcă s-a aprins o lumină, parcă s-a deschis o ușă.

De fiecare dată zâmbesc atunci când se întâmplă asta într-un proces terapeutic, pentru că de cele mai multe ori o informație pe care am tot răstălmăcit-o și întors-o pe toate părțile, deodată capătă sens pentru clientul din fața mea și i se luminează fața de parcă e prima oară când aude acel lucru. Și așa e, e prima oară când de fapt îl aude cu adevărat. A mai auzit informația, dar abia atunci a făcut sens, a făcut click, abia atunci s-au îmblânzit rezistențele. Aceasta e conștientizarea.

Pe "click" îl aud la fiecare eveniment al meu. Ne dorim să-l găsim pe domnul "click", pentru că ne gândim că împreună cu el viața noastră va lua o întorsură bruscă spre mai bine. Partea bună este că așa e, uneori prin simpla conștientizare unele lucruri se așează și apare schimbarea. Partea realistă este că de multe ori e nevoie de mai multe click-uri pentru ca asta să se întâmple și că simpla conștientizare este, de fapt, un prim pas spre schimbare, iar până la click-uri probabil e nevoie să trecem de rezistențe.

E posibil ca dacă ai citit până aici să ai în minte întrebarea: De ce această conștientizare are loc la un moment dat și nu din prima, atunci când auzim prima oară o informație? 

Pentru asta, e nevoie să povestim puțin despre cum funcționează creierul nostru. Aș vrea să ți-l imaginezi pe nivele, așa cum apare librăria din imaginea folosită pentru acest articol. În funcție de experiențele pe care le-am avut, fiecare dintre noi poate să ajungă mai ușor sau cu mai multă muncă la partea de conștientizare. Tot în funcție de experiențele noastre s-au format diferite cărări în creierul nostru, diferite legături și conexiuni.

Aș vrea acum să îți imaginezi că la intrarea în această librărie e un portar, care întruchipează mecanismele noastre de apărare. Bazat pe experiențele dureroase din trecut, poate pe eșecuri pe care le-am avut sau oameni care ne-au rănit, acest portar a devenit tot mai greu de înduplecat. Așa că multe informații din "a ști" se opresc la poartă, adică în fața primelor rezistențe date de portar, adică de mecanismele noastre de apărare, care sunt de cele mai multe ori, inconștiente.

Când asta se întâmplă, la nivel conștient, noi avem 2 opțiuni, de cele mai multe ori:

1. continuăm să stăm de vorbă cu portarul, adică să vedem care sunt mecanismele de apărare, ce anume le-a creat, ce convingeri vechi sunt acolo, cum putem să îl ajutăm pe acest portar să se relaxeze și să lase informația să intre în nivele mai superioare ale librăriei, adică ale creierului nostru.

2. ne sperie atât de mult rezistența portarului încât decidem să lăsăm informația din "a ști" și să ne focusăm pe altceva.

Opțiunea 1 este motivul pentru care există acele AHA-uri în terapie la un moment dat, deși acel subiect a tot fost discutat. De fapt, uneori singură, alteori împreună cu terapeutul, persoana în cauză a avut curaj să tot stea la povești cu portarul, până ce el s-a relaxat, a devenit prietenos și a lăsat informația să ajungă la nivele superioare de înțelegere.

De știut, știm. Nu am nicio îndoială că știm ce e sănătos să facem, ce e bine pentru noi. Însă, pentru a ajunge să conștientizăm e necesar să stăm cu noi, cât mai mult, cât mai des.

Din nou vă readuc în discuție un instrument practic, la care m-am tot gândit în ultimele luni, anume jurnalul alimentar și emoțional, pe care îl puteți descărca gratuit, urmând să intrați automat într-un program de 3 luni prin email, De la conștientizare la schimbare. Doar stând zi de zi cu noi, cu alegerile noastre și mai ales, cu emoțiile din spatele lor, putem cu adevărat să dăm sens informațiilor pe care deja la cunoaștem la nivel teoretic.

Teoria o cunoaștem, iar practica nu ne omoară. Sunt șanse chiar foarte mari să ne salveze.

Cu drag,

Psihoterapeut Ancuța Coman

Tel.: 0733 022 962

Email: ancuta.f.coman@gmail.com

Dacă acest articol ți-a fost util, te invit să îl distribui și nu uita să te înscrii la newsletter cu adresa de email.

Foto copertă: Unsplash

Mă poți urmări pe Facebook aici: https://www.facebook.com/emotiisikilogrameinplus

Cabinet Individual de Psihologie