Începe aici

Gânduri despre emoții și kilograme în plus

Emoții și kilograme în plus a pornit ca o scurtă întâlnire pe care am avut-o într-o dimineață de sâmbătă cu persoane interesate de subiect. Mi-am dorit să împărtășesc și cu alți oameni ceea ce eu descoperisem pe propria mea piele sau mai bine spus, îmi doream să dau speranță și totodată să povestesc despre faptul că ceea ce am fost învățați despre diete nu e grești, dar e incomplet.

Dietele și sportul reprezintă vârful ghețarului. Ce faci până acolo și ceea ce descoperi despre tine le face pe cele două să nu mai pară o corvoadă, pentru că vei fi înțeles multe despre tine între timp.

La acel prim workshop am văzut interes, am văzut deschidere și nu am prezentat mai nimic din ceea ce pregătisem. De ce? Pentru că acele persoane veniseră să ventileze, să se simtă înțelese, au fost mai pregătite decât mă așteptam eu pentru mesajul cu care venisem, acela că în spatele kilogramelor se află emoții neconsumate, emoții care se depun pe noi, în cele din urmă. Tot din partea lor a venit solicitarea de a continua într-o formă sau alta și așa au apărut grupurile de susținere, cu întâlniri periodice.

Weekendul trecut am susținut workshopul la Oradea și în timp ce conduceam spre casă am avut un sentiment de recunoștință, amintindu-mi de traseul acestor întâlniri și mai ales de sentimentul pe care îl am după fiecare dintre ele. Niciuna nu este la fel ca cealalaltă, pentru că dinamica grupului este alta, dar de fiecare dată mă simt privilegiată să văd o părticică din sufletul participanților. Dincolo de temeri și kilograme în plus am găsit mereu suflete sensibile și frumoase. Mie îmi place să spun că nu se mai vede corpul de suflet, atunci când oamenii se deschid.

Relația pe care o avem cu mâncarea spune multe despre trăirile noastre. Mâncarea ocupă un loc din ce în ce mai important în viața noastră, iar felul în care mâncăm contează mai mult decât ceea ce mâncăm.

Fiind expuși zilnic la reclame despre slăbit și diete, ajungem să nu mai tratăm cu seriozitate acest subiect. E ca și cum este peste tot. Are loc o desensibilizare care nu este benefică.

"Emoții și kilograme în plus" nu este despre diete și sport, nu este despre cum ar fi bine să arăți, ci este despre cum faci să te simți bine în corpul tău, despre a ajunge să te iubești pe tine. O persoană cu kilograme în plus sau care nu e mulțumită de corpul ei își adresează constant critici, ceea ce nu numai că duce la o stimă de sine scăzută, la o nesiguranță, ci poate chiar să dezvolte probleme medicale și dificultăți în relaționarea cu ceilalți.

Subiectul este complex și merge dincolo de pastile miraculoase și diete fulger.

Cum am mai spus-o, este nevoie de voință, dar mai ales de specialiști. Tratată după ureche, duce la punctul de unde s-a plecat. Tratată cu prioritate și seriozitate duce la o schimbare care sper eu ca pentru fiecare să fie pe termen lung.

După ce ai înțeles de ce-ul este mult mai ușor să îl găsești pe cum

În ordine cronologică, legat de emoții și kilograme în plus, urmează:

  • Emisiunea de la Doctorul Zilei, miercuri, de la ora 12.00
  • Workshop Emoții și kilograme în plus, 6 octombrie, București. Update: o puteți urmări aici.
  • Grup de susținere Oradea, 27 octombrie
  • Emoții și kilograme în plus, o abordare din interior spre exterior. Acest workshop va fi în Timișoara, în luna noiembrie și va fi diferit de cele de până acum. O să vă spun mai multe în curând.

Dacă acest articol ți-a fost util, te invit să îl distribui și nu uita să te înscrii la newsletter cu adresa de email.

Foto copertă articol: Gb Hernandez.

Toate cele bune,

Ancuța

Foto: George Miheș

 

Cabinet Individual de Psihologie