De ceva timp scriu pe blog despre experiența mea cu slăbitul și simt că încă mai pot să împărtășesc din ce am învățat. Sper să ajungă la cât mai mulți oameni și să îi motiveze. Asta mi-a lipsit mie cel mai mult, oameni în jurul meu care să fi trecut prin experiența asta și care să îmi spună că se poate. Tutoriale, mesaje inspiraționale, cărți am tot citit, dar simțeam nevoia de a avea pe cineva alături care să mă monitorizeze, să-mi verifice săptămânal planul de alimentație, să fie acolo. Nu am găsit acea persoană, din păcate, sau nu pe cineva care să bifeze tot ce e scris mai sus. Primeam puțin de la antrenorii de la sală, puțin de la medicul nutriționist și restul am zis că e musai să vină de la mine. Cel mai la îndemână în acest proces mi-a fost jurnalul alimentar.
Acum 10 luni am auzit pentru prima oară de acest concept, deși, zic eu, am citit destule pe partea de diete și slăbit, dar asta nu prea am văzut sau nu a făcut click pentru mine până acum. Am aflat de el în timp ce eram în cabinetul medicului nutriționist.
De atunci îmi țin acest jurnal alimentar care a devenit ceva normal pentru mine. Nu am nevoie să mi se spună ce nu am făcut bine, pentru că văd și eu. Dacă am pus prea mult azi în farfurie, am grijă ca zilele următoare să fiu atentă.
Așa că zi de zi, de 10 luni am un jurnal în care îmi trec ce mănânc. Așa nu mai pot spune că săptămâna asta am mâncat doar o dată la ora 20.00 sau că n-am mai mâncat niște paste de x săptămâni. Scrie clar acolo și nu are rost să mă mint. Când vine vorba de mâncare, timpul capătă alte valențe, după cum vrem noi, deci ajută să am acest jurnal.
Avantajele unui jurnal:
- Vezi negru pe alb ce ai mâncat, ce mișcare ai făcut și câte kilograme ai în fiecare săptămână. Știu, crudul adevăr. 🙂
- Îți dai seama de cantitățile de mâncare.
- Poți oricând să te re-inspiri din el.
- E foarte ușor de ținut.
- Devii mai sincer / ă cu tine legat de ceea ce mănânci.
- Uite, după ce slăbești, îi mai ajuți și pe alții cu idei. 🙂
- Scapi de ciugulit.
O să detaliez puțin acest ciugulit. Eu am fost o mare amatoare și practicantă a lui. E ca și cum atunci când furi din pungă sau din oală puțin câte puțin parcă nu vede nimeni, parcă nici tu nu bagi prea mult de seamă, parcă nici nu contează până la urmă și poate, poate nici corpul tău nu bagă de seamă și nu se depune deloc. Greșit, foarte greșit! Se depune, pentru că nu ai socoteală, nu ai măsurătoare și le și mănânci repede, din același motiv, să nu fie sesizabil nici măcar de către tine.
Jurnalul a devenit un obicei pentru mine, ca și demachiatul, ca și spălatul pe dinți, mi-a intrat în rutină. Nu am cum să uit de el. Dacă îl țineți zi de zi 2 săptămâni, mâncați sănătos și aveți rezultate fără să vă simțiți înfometați, devine foarte ușor să îl țineți. Când încep să apară rezultatele, deja totul pare mai ușor.
Scopul lui este acela de a vă face conștienți de ceea ce mâncați într-o zi, ce mișcare faceți și să vă monitorizați greutatea de la o săptămână la alta.
Vă invit să vă completați jurnalul cu sinceritate.
Dacă te afli într-un proces de schimbare a stilului tău alimentar sau vrei să începi unul, nu ezita să îmi scrii pe adresa de email ancuta.f.coman@gmail.com.
Dacă acest articol ți-a fost util, te invit să îl distribui și nu uita să te înscrii la newsletter cu adresa de email.