Începe aici

Mâncarea, printre primele limbaje ale iubirii

Nu putem detașa complet mâncarea de emoție. Mâncarea cuprinde emoție, cuprinde grijă. Unul dintre primele noastre limbaje ale iubirii este mâncarea. Asocierea dintre grija mamei, pielea ei și mâncare vor rămâne cu noi tot restul vieții. Chiar dacă nu am fost crescuți de propriile mame, ci de alți îngrijitori, și în acest caz se aplică cele scrise mai sus.

Nu întâmplător se spune că dragostea trece prin stomac.

Relația noastră cu mâncarea a fost și este una importantă. A ne strădui să o scuturăm de orice fel de emoție, să o facem ca pe un element neutru în viața noastră, nu face decât să ne adâncească în tipare de comportament nesănătoase. E important, așadar, să îi acordăm un loc de cinste la masa noastră.

Însă mâncarea nu este mama noastră, prietenul nostru, terapeutul sau alte persoane dragi.

Atunci când căutăm în mâncare grijă și liniștire, ne punem pe noi într-o postură de neajutorare și înzestrăm mâncarea cu atribute care nu îi aparțin. O facem să pară demnă de a ne calma, doar pentru a ne înfuria pe ea mai târziu, când apare sentimentul de vinovăție. Mâncarea ajunge să fie o mamă bună și apoi o mamă rea, o prietenă care e acolo și apoi o prietenă care ne înjosește. Acest tipar de a vedea lumea în alb și negru se răsfrânge și în relația cu mâncarea și e posibil ca această dualitate să fi fost prezentă și în relația cu primii îngrijitori.

Iată cum mâncarea și relația cu ea ne poate spune atât de multe despre relații și despre tiparele noastre în cadrul lor.

Mâncarea este unul dintre primele limbaje ale iubirii și în relația cu ea stau încapsulate tipare comportamentale la care e nevoie să ne uităm cu grijă și sinceritate. Doar dând cortina la o parte și văzând ce e acolo, putem să ne eliberăm din legăturile nesănătoase.

Poți începe deja să faci asta, accesând gratuit jurnalul alimentar și emoțional, un model de jurnal ușor de completat și care te poate ajuta să descoperi, asemeni unui explorator, relația cu mâncarea și cu emoțiile din spatele ei.

Cabinet Individual de Psihologie