Începe aici

Pași spre conectarea la propriul corp

Se vorbește foarte mult despre cât este de important să fim conectați la propriul corp. Și eu spun asta deseori.

Și oamenii mă întreabă, pe bună dreptate, cum să se conecteze la corpul lor.

Știu că atunci când e adresată această întrebare, se așteaptă un răspuns pe pași, câteva direcții, pe care de uneori le și ofer. De multe ori, cei care mă întreabă, nu le și aplică, din diferite motive, care mie nu mi se par întâmplătoare. Nu sunt întâmplătoare tocmai pentru că, deși ne dorim și îi cunoaștem importanța, conectarea la propriul corp este un proces, în primul rând de vindecare.

A ne conștientiza de fapt corpul, faptul că el e acolo, este primul pas. Nu putem să ne conectăm la cineva despre nu suntem conștienți că e acolo. De la conștientiza la a ne conecta este un întreg drum de parcurs.

A ne conecta la un corp care păstrează amintirea tuturor experiențelor noastre, frumoase sau dureroase este un proces care necesită timp și care este nevoie să fie făcut în siguranță.

Pași spre conectarea la corp: 

  • plecăm de la ideea că avem nevoie să ne conștientizăm corpul, emoțiile și nevoile noastre, pentru o viață sănătoasă din punct de vedere fizic și emoțional (Cum mă simt eu în corpul meu, aici și acum?)
  • este necesar să  experimentăm ce înseamnă grija de sine (Cum o aplic eu în viața mea de zi cu zi?)
  • pentru cele de mai sus, e necesar să încetinim ritmul (Când mi-am luat ultima oară o pauză conștientă?)
  • cunoașterea propriului corp (Ce cred eu despre corpul meu?)
  • învățarea unei comunicări cu el (Cum vorbesc eu despre corpul meu?)
  • explorarea unor moduri diferite de conectare conștientă la corp (respirație, meditație, plimbări în natură, sport etc)

Ordinea acestor pași propuși nu este una cronologică și desigur, ea rămâne deschisă.

Nu putem să simțim dacă nu ne conștientizăm corpul, dacă îl tragem prin viață ca pe o mașină în care punem un combustibil poate chiar de proastă calitate și poate chiar nu ceea ce are nevoie. E nevoie să găsim un limbaj comun cu el pentru a reuși să ajungem în contact cu el.

Corpul nostru, își va cere revanșa pentru anii în care nu am avut grijă de el, ne va trage semnale, se va îmbolnăvi, ne va face irascibili, va pune kilograme pe el, va da jos prea mult etc. Modurile prin care el strigă către noi sunt multe și face asta neîncetat.

E nevoie să ne oprim și să îl ascultăm, pentru că realmente, este singurul lăcaș pe care îl avem. Singurul și cel mai important.

Dacă locuința ta este curată și arată bine, dar la final de zi nu mai știi cum să te aduni, atunci, probabil ai uitat să începi cu ceea ce contează cu adevărat.

Dacă simți că ai nevoie de un ghidaj în procesul tău, poți accesa aici programul online "Acasă, în corpul meu":

Toate cele bune,

Ancuța, psihoterapeut și fondator al programului „Emoții și kilograme în plus”

Cabinet Individual de Psihologie