Începe aici

Mai vreau să stau puțin aici

Povesteam mai devreme într-o postare faptul că săptămâna aceasta am avut câte o reuniune de grup pentru fiecare dintre cele două încheiate anul trecut.

În cadrul grupului de aseară, discuțiile m-au dus la o idee interesantă, pe care aș vrea să o împărtășesc și cu voi în acest articol.

Pe scurt, ea ar suna așa "Mai am nevoie să stau în vale, să mai învăț de la ea, pentru că nu mai vreau să revin aici".

Cu alte cuvinte, uneori, deși suntem conștienți de motivele pentru care mâncăm și de resursele pe care le avem pentru a începe un stil sănătos de viață cu grijă față de sine, parcă avem nevoie să mai stăm puțin în vale, să mai ascultăm ce are să ne spună, să plecăm cu lecțiile la pachet și să nu uităm cum ne-am simțit, diminuând astfel șansele de a mai ajunge acolo.
Poate suna din afară ca un fel de masochism, dar nu este deloc așa, ci mai degrabă este nevoia de a mai sta puțin în ceea ce este familiar, înainte de a pleca la drum spre schimbare.

Știți acea expresie Deși ușa celulei e deschisă, prizonierul refuză să plece?

Uneori prizonierul refuză să plece din teamă, pentru că nu știe cum e viața în afara celulei, alteori mai stă acolo să contemple la ce s-a întâmplat, la ce l-a adus acolo și la ce ar putea face pentru a evita pe viitor să mai vină în acea celulă.

Cam așa este și cu partea de slăbit. Uneori, chiar și după ce avem mare parte dintre piesele de puzzle pentru a putea începe, avem nevoie să mai stăm puțin, să mai contemplăm, să ne facem un plan și să începem.

În același timp, parcă avem nevoie să ne luăm rămas bun de la punctul de viață în care suntem, de la felul în care arătăm aici și acum.

Schimbarea nu e ușoară, ea vine la pachet și cu o pierdere a identității a lui cine suntem noi azi.

Rezultatele pe termen lung vin în urma unor pași făcuți treptat și mai ales conștient.

Dacă alegeți conștient să mai stați puțin în vale, nu uitați să vă și ridicați de acolo. Uneori, ajungem să ne obișnuim prea tare și să uităm scopul nostru.

Înălțimile pot speria uneori, dar stați liniștiți, veți ajunge treptat acolo și tot treptat vă veți obișnui cu priveliștea. Este și acesta un proces. Nu vă veți trezi peste noapte pe culmile muntelui, veți simți fiecare pas pe care îl faceți și e cel mai bine așa. Doar în felul acesta puteți să deveniți conștienți de schimbarea pe care o faceți, să vă simțiți cu frâiele în mână în ceea ce o privește și să fiți voi cei care setează ritmul.

Dacă vrei să nu fii singur / ă în acest proces, te invit la următorul grup de susținere "Emoții și kilograme în plus" despre care poți să găsești informații aici.

Poți face un prim pas spre conștientizare prin înscrierea la programul „De la conștientizare la schimbare”, un program de 3 luni pe email, în care intri automat după descărcarea gratuită a jurnalului alimentar și emoțional.

Până atunci, dacă nu ești în comunitate și îți dorești să fii, tot ce trebuie să faci este să dai click aici și să răspunzi la întrebările de aderare la grup, nu înainte de a te înscrie la newsletter.

Cu drag,

Psihoterapeut Ancuța Coman

Tel.: 0733 022 962

Email: ancuta.f.coman@gmail.com

Dacă acest articol ți-a fost util, te invit să îl distribui și nu uita să te înscrii la newsletter cu adresa de email.

Mă poți urmări pe Facebook aici: https://www.facebook.com/emotiisikilogrameinplus

Cabinet Individual de Psihologie